Allt går igen – också radiovågbrytaren

I veckan gick den tjeckiske kompositören, journalisten, kanslern och dissidenten Ivan Medek ur tiden 85 år gammal. Ett namn känt av få utanför hemlandet, men som var en av de individer vilka gjorde en avgörande skillnad i vad som skulle leda fram till de politiska omvälvningarna i Östeuropa för dryga 20 år sedan.



Fängslad redan under de hårda åren i Tjeckoslovakien under 50-talet och tvingad att gå i exil i Österrike efter att ha undertecknat Charta 77. Från Österrike blev han en angelägen röst i de för Sammetsrevolutionen så betydande sändningarna från Radio Free Europe.

Efter revolutionen såldes den kommunistiska parlamentsbyggnaden vid Václavplatsen till Radio Free Europé/Radio Liberty för en tjeckiska koruna. Nu är Medek död och sändningsverksamheten har flyttat till andra lokaler. Trots hot under Bushtiden att de ekonomiska medlen till verksamheten helt skulle dras in finns den dock fortfarande kvar och sänder på 28 språk till 20 länder som Iran, Uzbekistan och Afghanistan. I det senare lyssnar hälften av den vuxna befolkningen till sändningarna.

Radiosändningarnas betydelse och effektivitet för en fri rapportering och dessutom möjligheten att inplantera demokratiska idéer i länder utan någon demokratisk tradition borde tydligt lyftas fram i en tid när demokratin ska spridas med vapenmakt. Likaså i Sverige där brösttonerna kan vara djupa angående den militära närvaron i Afghanistan men där nedläggningen av Sveriges radios sändningar på vitryska till Vitryssland, en diktatur på samma avstånd från Malmö som Stockholm, passerade tämligen ostört.



Ivan Medek tog som livsuppgift att inte tiga mot brott mot mänskliga rättigheter utan uppmärksamma ogärningar mot dem överallt hela tiden. Än idag fängslas dessvärre de som försöker arbeta i den andan. På juldagen dömdes den kinesiske dissidenten, författaren och professorn Liu Xiaobo till elva års fängelse för att ha kritiserat regimen genom att underteckna den så kallade Charta 08.

Brottet det samma som Medeks, och vid sidan av protester mot domen borde vi också i största möjliga mån försöka medverka till att upplysa Xiaobos landsmän om den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar