Böcker säljs ännu mitt i Atlanten

Hur krisen på Island skulle komma att påverka kulturkonsumtionen var i slutet av fjolåret ett orosmoln för öns kulturproducenter. Bland annat fruktade förlagen att den största bokhandelskedjan Penninn i mellandagarna skulle gå i konkurs och förlagen därmed gå miste om utbetalningarna från julhandeln. Och det en julhandel som gått bra, för trots inflation med ökade priser och minskad konsumtion ökade såväl bokhandlarnas julförsäljning som omsättning under mars månads bokrea.
Romantikerna säger att folk i kristider vänder sig till kulturen i allmänhet och litteraturen i synnerhet; de pragmatiska menar att böcker är det nöje människor har råd med.
Försäljningen har dock inte förhindrat Penninns konkurs och kedjan förvaltas nu av Kaupthing, krisbanken Kaupthing som numera ägs av staten. Indirekt ger alltså isländska staten bidrag till litteraturen, något som har varit en bristvara och som så mycket annat istället bankväsendet stått för.
Nu anas nästa orosmoln för förlagen. Papperslagerna börjar sina och utan pappersindustri är Island bundna vid import, en import som inflationen gjort dubbelt så dyr, en kostnadsökning som i slutändan måste tas ut på bokpriserna. Således bara att avvakta och se om böckerna är en tillflykt eller billig utväg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar