Boxing Day



På lördagen möts man av nyheten att Ingo gått ur tiden. Thors Hammer har tystnat och eftermiddagen ägnas åt dvd:n Ingo vs. Floyd – Mästarnas match. En film som inte bara visar de tre ronder som måste vara det enskilt största ögonblicket i svensk sporthistoria, utan också – kommenterat av Bengt Feldreich – skildrar förberedelserna i up state New York där Ingo hoppar rep och berättar att han gillar att knyppla framför pressuppbådet med bland andra Bang.

Tände ett litet ljus till frukosten och när jag sedan på väg till stan gick förbi Lidl annonserade man extrapris på Ingemar Johanssons falukorv. Känns som det inte gärna kan vara den Ingemar, tror inte Lidl har samma finess som den slaktare i Manchester som annonserade "Best liver sold here" samma dag som George Best gjorde sin andra transplantationsrunda.


För mig är det mest fascinerade med boxning kanske egentligen inte själva matcherna utan historierna kring dem, myterna, anekdoterna. Hur sporten dansar fram i böckerna och filmerna: Robert de Niros inledande balettsteg i Tjuren från Bronx, trappstegen i Rocky, Robert Ryan i The Set Up. Och så alla författarna: Norman Mailer, Joyce Carol Oates, Hemingway, Torbjörn Säfve, Klas Östergren, Slas... I min personliga favorit bland boxningsbiografier, David Remnicks King of the World, förekommer Ingo mest som en långsam boxare med en rungande höger och hur Floyd Peterson efter matchen fick fly New York utklädd i peruk. Långsam eller inte blev Ingo champ och kommer alltid vara The Champ, även om hammaren har tystnad

Praktikanten

Efter över sex år har tiden blivit mogen för Rámus att plocka in en praktikant.
Således har vi i veckan välkomnat Frida till förlaget och plötsligt blir saker gjorda:
Frida fick inleda med att skicka iväg över 300kg böcker som i månader stått och väntat på att bli ivägskickade till Kulturrådet. Nu är det gjort.
Medan the original Rámus spelade squash läste Frida manus. Nu är det gjort.
Detta har också manat på att skicka iväg en bunte med fax till Slovenien. Nu är det gjort.
Föra in korr på Péter Nádas. Nu är det gjort.
Göra avtal med Jonas Rasmusen som ska översätta vår utgåva av danske Palle Sigsgaard. Nu är det gjort.

Således kan Rámuspojkarna med gott mod ikväll ta på sig flanellskjortorna, stoppa truckerkepsen i bakfikan och gå på En afton med Bruce Springsteen på Debban.

Predikaren 1:9

Ännu en berättare




Igår måndag spelade vi skivor på Doc Lounge i Malmö, filmvisning av en hyfsat medioker historia om Gonzo, Hunter S. Thompson, men som berättare hade filmen Johnny Depp och för något år sedan när Kristina Lugn och Jesper Svenbro hade hoppat in i Svenska akademien och Lyrikvännen flyttat söderut och Lund och ellerströms så hade vi en kväll på Stanza med alla dessa inblandade och då slog vi till med en klicklisteaffisch och där var han med!

Men det var mer som förenade dessa kvällar, igår, precis som den där marskvällen, var det lapp på luckan och såhär med facit i hand finns det bara tre personer som var med på båda kalasen, alltså tre anledningar: 1. Depp 2. Jr 3. Sr

En slump? Skulle inte tro det!

Vi hade en dryg timme igår, varannan låt, jag började det fantastiska cd-eventet med bara cd-favoriter:
Lambchop: Interrupted
Cat Power: The Greatest
Pavement: Strings of Nashville
Simon Joyner: That Was You
Archers of Loaf: Chumming the Ocean
Cowboy Junkies: Dead Flowers
Grandaddy: He’s Simple, He’s Dumb, He’s the Pilot
Bon Iver: Blindsided
Smog: I Was a Stranger
Silver Jews: Dallas
Galaxie 500: When Will You Come Home
[film]
Primal Scream: Suicide Bomber
Brightblack Morning Light: All We Have Is Broken Shines
Nellie McKay: Really

När censuren kom på spåret

Sakta återhämtar man sig från fredagen (tack alla ni fantastiska!) och gubbåldern – symptomatiskt med söndagskvällens repris av På spåret. Och vad märker man? Jo, att SVT i härligt amerikansk anda börjat inför ordcensur.

På en av frågorna om Oxford framför Timo Räisänen Radioheads Creep, men texten har ändrats från "so fucking special" till "so very special"!

Möjligen en variant för andra att ta över, då hade ju ett av fjolårets mest betittade you tube-klipp kunant bli "I'm very Matt Damon".

Shave my poodle – eller nu är han snart där


Idag, nej redan igår började det, jag lade märke till att "capital E lowercase d" har börjat sändas på kanal 9 och allt gick på så vis hand i hand med gårdagens konsert med Josh Rouse i Malmö.

Idag då, den stora dagen, allt ljus på kollegan tror man, jomenvisst, men först, nytt avsnitt av Ed, Phil försöker samla ihop Happy Days-gänget, kallar Ron för Ronny och jag börjar tänka på något av det roligaste som gjorts i teve och ser då att det ska bli film! Och vad det verkar också tack vare Ron!

Men varför bry sig?

Ikväll får På spåret stryka på foten, Per har mottagning, trea nolla, mycket tyder på att man får stå i kö för att komma in!

När danskarna tar molnen

Per Hagman var på Malmöbesök igår och idag är då hjärnan som smör och ögonlocken tunga efter kolmisoppisk gästfrihet. Arbetat med att försöka rodda ihop ett författarbesök i – oktober. Mycket blanketter som ska fyllas, fax som ska skickas etc etc.

Fint då när ett brev skickat över Atlanten väntar på hallmattan. I slutet av november var den amerikanske poeten Christian Hawkey på besök och läste på Stanza. De efterföljande dagarna ägnade vi bland att åt att handla hjortronsylt. I brevet från Christian medföljde nu en nyskriven dikt:

why the danes confiscated my swedish cloudberry jam

perhaps the danes consider dangerous
any species, the cloud, that does not

self-polinate, the cloudberry, language
in this way floats in the sky & only we say

like a cloud. this close: a simile
covering a hill, a high hill covered

in undmodified life, the soft handlike lobes
of its leaves, as if listening (ears). the danes

would never by the same logic watch
dan rather. we imagine any name, any

beautiful name a form of danger--a flower,
white, inside a white cloud & ope there,

the lustrous amber berries a condensation
of this light (rhyme). or rather

this language. what a security line.
the smell of bodies traveling. a bridge

& the moment you decide to return
any way other than the way you arrived,

the same way you arrived, with nothing.
your belt has been removed. your shoes.

hints of white hinterland. a bead of dew
for each drupelet, as. the machine zooms in

& each new frame, once enlarged, the same:
molecules, moles (o). the security guard

after taking the jam waved to me to move.
a large, white hand. the back of it. me

between to, two of them. the same logic,
then. same space between logic, sky, and cloud.


Christian Hawkey 28/12 –08

Juniorens revansch

Dagens squashresultat:
Rámus Sr–Rámus Jr 3–0 (med viss sträckning hos junioren), 2–3.

Tisdag och tid igen för idrott

Igår måndag såg jag Rapport (attans att det där inslaget om dockmakaren, en av världens främsta, inte funkade! (22.54 för den som är intresserad)) och satt sedan kvar ett slag i soffan med samma förvalda kanal och såg en halvtimme av Idrottsgalan innan annan idrottshistoria drog mig mot bokhyllan och Stanzaaktuelle Stefan Lindberg.
Det som hela natten dock arbetat i min skalle är att allt tyder på att Stefan Holm har en bror (att jag inte sett det tidigare), en bror som heter Roland Pryzbylewski och kallas ibland för Prez. Sammanfattning: om vi tänker oss att Holm ibland kallas för Stef, så har vi historien om Stef och Prez och familjens betydelse för karriären.




När rymden kom lite närmare


Efter att ha klivit av spåret så var det i lördags premiär för Ida Lindes nya pjäs Är ditt hjärta mitt att rädda? på Bryggeriteatern. Intressant och mycket bra, den postdramatiska inre polyfona rösten given två skådespelare som spelade varsin, eller var det samma, roll.
En pjäs som utspelar sig i rymden i varsin rymdraket, och på väg från teatern mot samkväm på Ölkaféet lystes Möllevångstorget upp av ett starkt blått ljussken – en meteor svepte över Skåne som en hyllning till Idas premiär.

Dessa fredagar

Fredagar är ju egentligen en enda lång väntan mot På spåret, men idag vaknade man ändå till ytterligare en recension av Någonting svart; fick sig en kurbadsmassage (tack Natik för presentkortet) och skickade iväg en hög pliktleveransexemplar.

Vi har råkat komma lite efter i pliktleveranserna men idag gick det iväg sju ex av saknade böcker mot Lund, Stockholm, Göteborg, Umeå, Uppsala och Linköping. Även om vi håller med Rámus gamle favoritprofessor Per S Ridderstad om att det egentligen borde vara åtta ex av varje bok. KB borde få två: ett till arkiven och ett till forskningssyften.

Någonting svart i DN

Redan innan jul hade Anders Cullhed med vår utgåva av Någonting svart av Jacques Roubaud på listan över årets bästa böcker i Dagens Nyheter. Idag kom hans recension av samma bok i samma tidning.

Skrammel

Rámus glädjer sig med Andrzej Tichy som i förrgår mer än välförtjänt tilldelades Albert Bonniers pris.
Rykten från utdelningen gör dock gällande att Tichys prisbyst i brons av Abbe oroväckande skramlar.
Något sådant har aldrig inträffat på utdelningen av Rámus prisbyster, men så är de ju också solida.

Beat off the army with a squash racket


En premiär, en segrare, statistiken är påbörjad, likt året, nu händer det saker, tills nästa gång ska vi läsa på Squashförbundets hemsida, kanske hinner vi anmäla oss till SM i Sundsvall! och undra hur länge det kan hålla. Lägg märke till hur Per matchar sitt rack, jag misstänker starkt att han varit i kuben tidigare, let!

Allt man behöver veta om dagens squashmatch

Rámus Sr–Rámus Jr 4–1

Tintin och Thörn II

För att båda parter ska ges lika mycket utrymme följer på det förra inlägget här en nyskriven dikt av Pär Thörn på borduriska, officiellt språk i Syldaviens rivaliserande grannland Bordurien:

Ointhfan
Szonett
Hôitgang
Sztôpp!

Ointhfan
Szonett
zsnôrr
Sztôpp!

ÖVERSÄTTNING:

Reception
Ringklocka
Utgång
Stopp!

Reception
Ringklocka
Snarkning
Stopp!

Tintin och Thörn


Hyllningarna till den evigt unge 80-åringen Tintin försökte under helgens jubileum överträffa varandra. Ständigt finner den äventyrslystne och aldrig skrivande journalisten nya läsare och är orsak till debatter som med diskussionen kring rasism i samband med återutgivningen av Tintin i Kongo.
Själv kan jag inte låta bli att tänka på det troligen mest konkreta exemplet på Tintins påverkan av samtidslitteraturen (Utöver alla som inlett sin skrivande bana med att vilja bli journalister efter att ha läst Tintin och den kanske inte helt igenom lyckade Tintin i nya världen av Frederic Tuton.) i form av Pär Thörns dikt ”Forwotzen zona”.
Dikten publicerades först i OEI #34–36 och sedan i somras i boken Land skall med lag byggas, utgiven på norska förlaget Attåt. Dikten är helt och hållet skriven på syldaviska, ett språk konstruerat av Hergé och som talas i Syldavien, ett land som förekommer i fyra olika Tintinalbum.
Språket har ingen officiell grammatik och den ordlista som finns mellan syldaviska och franska består endast av 172 ord men i Thörns dikt kan det låta:

”Vazs eszt tot?
Czesztot nietz dzepir
Czesztot dzewerkhven
Czesztot zekrett dzewerkhven
Czesztot revolutzionär dzewerkhven
Czesztot dzeteuïh”

Svensk översättning medföljer för den som känner att kunskaperna i syldaviska är lite rostiga.

and you don’t believe, but it’s true



Idag var ingen vanlig dag, strax innan klockan slog 16 vandrade vi in till Anders med en svart skog på en tallrik och stämde upp i sång för att avsluta med danskt lösen (det är tre det). Tänk om det ändå var den svenska titeln av Groundhog Day!

Så förbannat isländskt

Idag en rapport i Kvällsposten från det isländska kulturlivet efter den ekonomiska kollapsen. En iakttagelse från en researchresa till Island inför ett i vår kommande Pequodnummer.

Sydlig recension

Efter hyllningar runt om i landet i både di store å di små så är det alltid trevligt att vakna upp och till frukosten se att även lokaltidningen bemödat sig skriva om våra böcker (Intresset för de lokala kulturaktörerna har dock ökat markant sen skiftet av kulturredaktör.).
Idag skriver Henrik Nilsson fint om Den mirakulöse mandarinen av Asli Erdogan och hur han imponeras av hennes "fixering vid tillvarons riskabla nollpunkter" och hur det är "en författare som går sin egen väg ... med en intensiv röst som svingar sig över nationsgränserna".

Västergötland über alles




Idag spottade vår Canon i9950 ut det här. Det närmar sig alltså, Västergötland kommer närmare Skåne för varje minut, varje timme, varje dag.

29 januari är det här, traktorerna körs såklart av Erik Andersson, men också Stefan Lindberg och Linn Hansén är med i landskapståget.

Rámus försäljningstopp 2008

1) Den mirakulöse mandarinen, Asli Erdogan
2) Det gyllene huvudet, Jáchym Topol
3) Någonting svart, Jacques Roubaud
4) Varför jag inte har skrivit några av mina böcker, Marcel Bénabou
5) låga, Anja Utler
6) Fresker, Barys Pjatrovitj
7) Den fyrbenta kråkan, Daniil Charms
8) 81 lättlagade recept för nybörjare, Georges Perec
9) Fyra ägg, 60-talsdikter i urval, Per Højholt
10) En utflykt till järnvägsstationen, Jáchym Topol
11) Tiden är ett skrik i natten, Pavel Z.
12) Tingens bok, Ales Steger
13) Lulus sånger och tal, Ursula Andkjær Olsen
14) Ett till illa formulerat kärleksbrev, Dylan Thomas
15) Bonjour enfance, Sharks

Zombierna tar över tronen

2008 var året då vampyrintresset nådde nya höjder: de svenska filmerna Vampyrer och Låt den rätte komma in, filmatiseringen av Twilight, teveserien True Blood, temakväll på SVT med mera.
Kanske kan man spåra denna trend till högkonjunkturens sista flämtningar, fascinationen för dessa skräckens aristokrater som lever ensamma men bourgeoisa liv.
Nu har finanskrisen slagit konjunkturerna ner under marken och kanske begraver den där vampyrerna och ger nytt liv åt en annan grupp levande döda. För där vampyrerna är välbärgade och agerar på egen hand är zombier egendomslösa och som mest kraftfulla i grupp, som en anonym massa vilken reser sig till uppror. Möjligen är det så att vi i lågkonjunktur istället vill se filmer och teveserier med en ivrigt tuggande och maniskt framåtgående massa som har rest sig från sin egen död.
En indikation kan vara att ett av 2008 års hetaste band vad New York-gruppen Vampire Weekend. Inför 2009 har däremot Zombies i princip återuppstått från de döda och annonserat sin återförening.
Mest förutseende och trendkänsliga av alla blir då förstås John Ajvide Lindqvist. För vad skulle kunna ligga mer rätt i tiden än att följa upp succén med filmatiseringen av vampyrboken Låt den rätte komma in än en filmversion av hans senare zombieberättelse Hanteringen av odöda?

In the New Year


Nytt år, nya tider, vi vill alla vara mer aktiva när året är nytt, alla vill. Rámus har lovat att ta tag i saker, exempelvis vår hemsida, men enklare ändå är att göra som vår stora idol Svt och Aktuellt!

Nåja, det finns resurser och det finns resurser, men vi öppnar nu och tackar återigen dedikationen i det häftade korrekturet av Malte Perssons fantastiska debutbok Livet på den här planeten!